آنالیز محصول

 

اسید اسکوربیک یا در اصطلاح عام ویتامین ث محصولی پودری شکل ، سفید رنگ و با ته مزه ترش و کمی شور مانند جوهر لیمو ؛ این اسید از گلوکز مشتق می شود و حیوانات کاملا قادر به سنتز آن هستند اما انسان ها باید آن را به صورت رژیم غذایی دریافت نمایند. کمبود ویتامین ث یا اسید اسکوربیک در انسان ها موجب بروز بیماری اسکوربوت می شود. اسید اسکوربیک قابلیت از بین بردن رادیکال های آزاد موجود در معده را دارد؛ رادیکال هایی که حاصل مصرف مواد خوراکی مانند سوسیس و کالباس هستند. لازم است بدانید که با وجود کلمه اسید در نام این محصول ، شما با ماده ای کاملا غیر سمی رو به رو هستید که اتفاقا خاصیت انتی اکسیدانی نیز دارد، و در واقع واژه اسید باعث مزه ترش و جوهر گونه آن است.

منابع طبیعی اسید اسکوربیک

به طور طبیعی میتوان با مصرف بسیاری از میوه ها و سبزیجات به تامین ویتامین ث پرداخت. مهمترین منابع تامین اسید اسکوربیک یا ویتامین ث سبزیجات خام هستند. انواع مرکبات مانند پرتغال ، گریپ فروت ، لیمو و لیمو ترش و میوه هایی مانند توت فرنگی ، کیوی و اواع توت و… منابع مغذی ویتامین ث هستند.

فواید  اسید اسکوربیک

از اساسی ترین خواص این ماده می توان به تولید کلاژن های پوستی به جهت ترمیم بافت پوستی، و بازسازی نواحی زخم و بخیه اشاره نمود. مصرف ناکافی ویتامین ث باعث ضعف در لثه ها می شود و موجب خونریزی لثه به هنگام مسواک زدن می گردد. علاوه بر این کمبود این ویتامین باعث شکنندگی دندان ها می گردد و مصرف آن برای بافت های همبند مانند استخوان ها ، دندان ها و غضروف ها بسیار ضروری ست.

ویامین ث احتمال بروز سکته مغز در افراد غیرسیگاری را به میزان بسیار بالایی ( تا حدود 70%) کاهش میدهد. در واقع این موضوع به دلیل وجود انتی اکسیدان هایی در ویتامین ث می باشد که سلول ها را از فشار اکسیدی که در سکته مغزی بسیار موثر است ، نجات می دهد.

ویتامین ث با کمک به جذب آهن و کاهش چربی و کلسترول ال دی ال موجب محافظت از قلب در برابر بیماری های قلبی میگردد.

همانطور که گفتیم ویتامین ث سرشار از آنتی اکسیدان می باشد و همین خاصیت موجب می گردد آسیب های وارده بر بدن خنثی گردد ، از پوست در برابر اشعه های مضر آفتاب مانند ماورای بنفش محافظت و اثرات مخرب پرتوها را کاهش دهد.

کمبود ویتامین ث

کمبود ویتامین ث مانند هر ماده و ویتامین حیاتی دیگر موجب بروز مشکلاتی در بدن انسان می گردد. اگر فردی در مدت زمان معینی مانند یک ماه میزان لازم از این ویتامین را دریافت نکند دچار عوارضی مانند بیماری اسکروی ، خونریزی لثه و همچنین خشکی پوست و آثار خون مردگی در زیر پوست می گردد. علاوه بر این ها کمبود ویتامین ث در بدن می تواند تا حدود 20 % موجب ناباروری افراد شود.

بسیاری از بیماری ها و شرایط زیستی موجب عدم جذب ویتامین ث در بدن می گردد ، بیماری هایی نظیر دیابت ، افراد مسن ، بیماران تحت دیالیز ، افراد سیگاری و افراد مبتلا به سوءتغذیه ، این افراد باید از ویتامین ث به صورت افزودنی غذایی و دارویی استفاده نمایند.

البته باید این نکته را بدانید که مصرف ویتامین ث ، مانند موارد سوءمصرف ویتامین ها باعث بروز مشکلاتی می گردد. میزان مازاد این ویتامین معمولا از راه ادرار دفع  و مصرف بیش از حد آن موجب بروز سنگ کلیه و اسهال میگردد. در مواردی اختلالات گوارشی و اعتیاد بدن به مصرف زیاد این دارو گزارش شده است.

 

کاربردهای اسید اسکوربیک

پیش از هر چیز باید بدانید که حدود یک سوم اسید اسکوربیک های تولید شده در صنایع داروسازی استفاده می گردد و مابقی در صنایع غذایی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

بهداشت و موارد دارویی

با ذکر نام اسید اسکوربیک همه ما به یاد قرص های ویتامین ث و مکمل های ویتامینه می افتیم. درواقع کاربردی ترین استفاده از اسید اسکوربیک در صنایع دارویی نیز همین می باشد. ضمن اینکه از این محصول در تولید داروهای محافظت کننده و افزایش دهنده بهبود سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده می شود.

صنایع گوشت و پروتئین

اسید اسکوربیک باعث حفظ رنگ گوشت و پروتئین و تسریع روند رسیدن به رنگ مورد نظر می گردد و علاوه بر این از تولید نیروزآمین ها نیز جلوگیری میکند.

اسید اسکوربیک در صنایع گوشت مانند نوعی نگهدارنده عمل مینماید که رنگ گوشت را به میزان روزهای بیشتری نگه میدارد و از اکسیده شدن گوشت ها جلوگیری میکند.

صنایع آرایشی و بهداشتی

همان طور که بیشتر گفتیم اسید اسکوربیک موجب تولید چند برابر کلاژن می شود و می توان از آن در کرم های ترمیم کننده آرایشی به میزان قابل توجهی استفاده نمود. کرم های ضد پیری کرم های روشن کننده پوست، کرم های جوان کننده بافت همه محصولاتی هستند که نیازمند وجود اسید اسکوربیک در فرمول تولید خود هستند.

 

صنایع میوه و سبزیجات

در ابتدای مقاله خواندیم که اسید اسکوربیک دارای انتی اکسیدان به میزان بالایی است ، از این خاصیت میتوان در نگهداری بیشتر میوه ها و سبزیجات و حفظ شادابی و تازگی انها بسیار بهره برد. چرا که با استفاده از اسیداسکوربیک در فرآیند نگهداری این محصولات خطر ابتلا به میکروب و کپک ها کاهش می یابد و میوه ها دیرتر قهوه ای، اکسیده و پلاسیده می گردند.

 صنایع تولید نوشیدنی ها

در مراحل تولید نوشیدنیها براپایه ی میوه نیز مشکل مدت زمان اکسیده شدن میوه ها برقرار است و با افزودن اسید اسکوربیک  از له شدن و اکسیده شدن میوه ها تا حدود زیادی جلوگیری میشود و یا این فرآیند به تاخیر می افتد. اسید اسکوربیک دوره انبارداری یک محصول را به میزان زیادی افزایش میدهد و از تغییر رنگ مواد در روند تولید جلوگیری می نماید.

صنایع نان و غلات

اسید اسکوربیک در صنایع نان یک ماده افزودنی ست که مستقیما به ارد یا توسط خمیر مایه به خمیر نان اضافه می گردد. اسید اسکوربیک موجب افزایش ماندگاری نانا و کاهش زمان تولید نان می گردد. علاوه بر این ها این ماده موجب افزایش قدرت گلوتن و افزایش حجم عادی نان ( کاربردی در صنایع نان های حجیم) میشود.

با توجه به موارد و کاربردهای اسید اسکوربیک می توان گفت که به دلیل وجود مقادیر بسیار انتی اکسیدان ، اسید اسکوربیک نوعی نگهدارنده بی خظر در صنایع غذایی محصوب میشود که با حفظ چربی از رشد باکتری و میکروب و مخمرها جلوگیری میکند.

در نهایت لازم است بدانید که سازمان بهداشت غذا و دارو اسید اسکوربیک را به عنوان افزودنی غذایی که به طور کامل امن و سالم می باشد طبقه بندی نموده است.