ممکن است شنیده باشید که اسید لاکتیک در بدن شما وجود دارد، اما جالب است که بدانید این ماده در برخی مواد غذایی نیز وجود دارد.
اسید لاکتیک نوعی اسید آلی است که توسط باکتری ها هنگام تخمیر مواد غذایی تولید می شود.
همچنین گاهی اوقات به عنوان نگهدارنده مواد غذایی برای جلوگیری از فساد و افزایش طعم غذاهای فرآوری شده استفاده می شود. سازمان غذا و دارو (FDA) استفاده از آن را در اکثر محصولات، به غیر از غذاهای مخصوص نوزادان و شیر خشک تایید کرده است.
اگرچه بسیاری از مردم سوال دارند که آیا این ماده معمولی بیخطر است، اما چیزی که مشخص این است که قطعا از شنیدن فواید آن خوشحال خواهند شد.
این مقاله اثرات بالقوه اسید لاکتیک را در سلامتی مواد غذایی ارزیابی می کند.
منابع اسید لاکتیک
اسید لاکتیک در انواع غذاها یافت می شود. به طور طبیعی در نتیجه تخمیر تولید می شود یا به عنوان نگهدارنده به مواد خاصی اضافه می شود.
در اینجا برخی از غذاهای رایج که به طور طبیعی حاوی اسید لاکتیک هستند، آورده شده است:
- ترشی سبزیجات
- کفیر
- ماست
- پنیر
- میسو
- کیمچی
- کلم ترش
- نان خمیر مایه
- آبجو
در اینجا چند غذا وجود دارد که می تواند حاوی اسید لاکتیک به عنوان نگهدارنده باشد :
- سس سالاد
- زیتون
- پنیر
- دسرهای منجمد
- نوشیدنی های گازدار، مانند نوشابه
توجه داشته باشید که پنیر دو بار ذکر شده است، زیرا اسید لاکتیک می تواند هم محصول فرعی فرآیند پنیرسازی باشد و هم به عنوان نگهدارنده در برخی پنیرها گنجانده شود.
خواص اسید لاکتیک
-
می تواند سلامت روده را تقویت کند
بسیاری از انواع باکتری هایی که اسید لاکتیک تولید می کنند، از جمله لاکتوباسیلوس، به عنوان پروبیوتیک در نظر گرفته می شوند. این باکتریهای مفید از میکروبیوم روده سالم پشتیبانی میکنند و با طیف گستردهای از مزایای سلامتی دیگر مرتبط هستند.
با مصرف بیشتر غذاهای غنی از اسید لاکتیک، می توانید مصرف پروبیوتیک ها را افزایش دهید. به نوبه خود، این ممکن است از سلامت گوارش حمایت کند، منظم بودن عملکرد روده را تقویت کند و استحکام روده شما را تقویت کند.
علاوه بر این، از آنجایی که میکروبیوم روده نقش کلیدی در ایمنی ایفا می کند، برخی تحقیقات نشان می دهد که پروبیوتیک ها می توانند به کاهش التهاب و حمایت از عملکرد ایمنی کمک کنند.
-
می تواند جذب مواد مغذی را افزایش دهد
برخی تحقیقات نشان می دهد که اسید لاکتیک می تواند جذب برخی از مواد مغذی توسط بدن شما را افزایش دهد.
به عنوان مثال، یک مطالعه انسانی در آزمایشگاه نشان داد که خوردن سبزیجات تخمیر شده با اسید لاکتیک، توانایی بدن برای جذب آهن را افزایش می دهد. آهن یک ریز مغذی مهم است که در انتقال اکسیژن و تولید گلبول های قرمز سالم نقش دارد.
بنابراین، خوردن غذاهای حاوی اسید لاکتیک همراه با غذاهای غنی از آهن، می تواند به جلوگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن (یک بیماری نسبتاً رایج که باعث علائمی مانند خستگی، ریزش مو و سرگیجه می شود) کمک کند.
علاوه بر این، یک مطالعه انجام شده بر روی حیوانات نشان داد که مصرف اسید لاکتیک همراه با چای سیاه، جذب فلاونوئیدها را افزایش می دهد، ترکیباتی طبیعی که به عنوان آنتی اکسیدان برای محافظت در برابر التهاب و آسیب سلولی عمل می کنند.
-
می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کند
مطالعات نشان می دهد که باکتری های تولید کننده اسید لاکتیک می توانند فعالیت آنتی اکسیدانی داشته باشند.
آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که به خنثی کردن مولکول های مضر به نام رادیکال های آزاد و کاهش التهاب کمک می کنند. آنها همچنین می توانند از بدن در برابر مجموعه ای از شرایط مزمن از جمله سرطان، دیابت و اختلالات عصبی مانند بیماری آلزایمر محافظت کنند.
جالب توجه است یک مطالعه در آزمایشگاه نشان داد که افزودن باکتری های تولید کننده اسید لاکتیک به سوسیس تخمیر شده، به طور قابل توجهی محتوای آنتی اکسیدان را افزایش می دهد.
مطالعه دیگری در آزمایشگاه، یافتههای مشابهی را نشان داد و گزارش داد که تخمیر اسید لاکتیک، مقدار آنتیاکسیدانها را 5 تا 10 برابر افزایش میدهد.
عوارض جانبی احتمالی اسید لاکتیک در غذا
اگرچه اسید لاکتیک به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود و با چندین فواید سلامتی همراه است، اما ممکن است برای برخی افراد عوارض جانبی ایجاد کند.
به ویژه، غذاهای تخمیر شده و پروبیوتیک ها ممکن است به طور موقت مشکلات گوارشی مانند گاز و نفخ را بدتر کنند.
یک مطالعه کوچک روی 38 نفر مصرف کننده پروبیوتیک، افزایش سطح اسید لاکتیک خون و رشد بیش از حد باکتری ها در روده کوچک و بروز علائمی مانند گاز، نفخ و مه مغزی(وضعیتی که با اختلال حافظه و تمرکز همراه است) را مرتبط کرد.
برخی تحقیقات همچنین نشان میدهند که پروبیوتیکها بر عملکرد سیستم ایمنی در افراد سالم در مقایسه با افرادی که دارای نقص ایمنی هستند، تأثیر متفاوتی میگذارند.
با این حال، اگر هر گونه بیماری زمینه ای دارید یا اگر پس از خوردن غذاهای حاوی اسید لاکتیک، عوارض جانبی منفی را تجربه کردید، قبل از ایجاد هر گونه تغییر در رژیم غذایی خود با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.
حرف آخر
اسید لاکتیک یک اسید آلی است که به طور طبیعی در غذاهای تخمیر شده یافت می شود و برای جلوگیری از فساد و افزایش طعم به برخی از غذاهای فرآوری شده اضافه می شود.
اسید لاکتیک و باکتری هایی که آن را تولید می کنند، با چندین فواید سلامتی از جمله بهبود سلامت روده و افزایش جذب مواد مغذی مرتبط هستند. اسید لاکتیک می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان برای محافظت در برابر آسیب سلولی و بیماری های مزمن عمل کند.
بسیاری از غذاهای تخمیر شده حاوی اسید لاکتیک هستند، از جمله سبزیجات موجود در ترشی و محصولات لبنی تخمیر شده. اسید لاکتیک در چندین محصول غذایی دیگر مانند زیتون، پنیر و نوشیدنی های گازدار نیز یافت می شود.
جهت خرید اسید لاکتیک و یا آگاهی از قیمت اسید لاکتیک از طریق صفحه تماس با ما با کارشناسان مجموعه در ارتباط باشید.
مقالات مرتبط :