سدیم ساخارین

آنالیز محصول

سدیم ساخارین یا شکر مصنوعی ، بلورهای سفید رنگی هستند که حدودا 550 بار شیرین تر از ساکاروز و 300 برابر شیرین تر از قند می باشد.شکل ظاهری سدیم ساخارین به صورت بلورهای سفید رنگ و بدون بو می باشد و در بازار بیشتر به صورت پودر و یا قرص عرضه می گردد. سدیم ساخارین اولین قند مصنوعی جهان است که به صورت کاملا اتفاقی توسط یکی از شیمیدانان در طی آزمایش بر روی یک ماده نگهدارنده کشف شد. باید بدانید که سدیم ساخارین شیرین کننده ای غیر مغذی می باشد و به طور کلی خواص طبیعی ندارد. درباره ی موارد مصرف سدیم ساخارین می توان موارد بسیار زیادی نام برد. اما آنچه که سدیم ساخارین را منحصر به فرد و کارآمد می سازد استفاده ی بسیار آن برای بیماران دیابتی و یا رژیمی می باشد. امروزه بسیاری از مواد غذایی کم کالری و بدون قند مانند مرباها، نوشیدنی ها ، نوشابه ها و دسرها تولید می شود. و اما اگر بخواهیم به تفصیل و دقیق تر کاربرد های سدیم ساخارین را بدانیم موارد زیر می تواند بسیار مناسب باشد:

موارد مصرف

دارویی

در صنعت دارو سازی از سدیم ساخارین به عنوان پوشش روی داروها استفاده می گردد. قرص هایی با روکش های شیرین مانند مولتی ویتامین ها، قرص های جویدنی و قرص های جوشان مقادیر مناسبی سدیم ساخارین دارند. که باعث بهبود طعم آن می گردد. در صنعت داروسازی ، برای ساخت خمیر دندان ها نیز از سدیم ساخارین استفاده می گردد و از آنجایی که این ماده یک شیرین کننده ست، در ساخت خمیر دندان های مخصوص کودکان میزان ساخارین بیشتری مصرف می شود. در تولید دهانشویه نیز از سدیم ساخارین به منظور کاهش بو و مزه ی فلوراید استفاده می گردد.

خوراکی

به دلیل آنکه سدیم ساخارین بسیار بیشتر از آسپارتام در برابر حرارت مقاوم است می توان از آن در پخت و پز بدون از دست دادن شیرینی استفاده کنند.

صنایع دیگر

از سدیم ساخارین برای تهیه ی چسب هایی که بدون وجود اکسیژن سفت و سخت می شوند، استفاده می شود. که همین موضوع باعث بوجود آوردن ماده ای بسیار مقاوم و مناسب برای مهر و موم قطعات سخت است. در صنایع آبکاری نیز از سدیم ساخارین برای جلا دادن و برق انداختن نهایی محصولات آبکاری شده استفاده می گردد . در صنایع کشاورزی نیز از سدیم ساخارین برای تولید آفت کش ها و سم های گیاهی و علف کش ها استفاده می گردد. خوشبختانه دانشمندان آمریکایی پس از تحقیقات فراوان به این نتیجه رسیده اند که مصرف ساخارین کاملا بی ضرر می باشد و البته این در حالیست که کارشناسان بسیاری معتقدند این قند برای سلامتی بسیار خطرناک و سطان زا است. اما باید بدانید که تاکنون هیچ مورد بیماری و مسمومیت برای سدیم ساخارین گزارش نشده است. و اما روش تولید ساخارین ساخارین در سه مرحله ی سولفوناسیون ، آمینه شدن و اکسیداسیون تولید می گردد. در مرحله ی اول تولئون را با کلروسولفونیک اسید سولفونه می کنند و تبدیل به ارتو تولئون کلروسولفونیک اسید می شود.این واکنش در دمایی با درجه حرارت بسیار پایین انجام میگردد . سپس برای نیم ساعت این مواد را با آمونیاک مخلوط کرده و فیلتر می گردد. در مرحله ی دوم یا آمینه سازی ارتو تولوئن سولفونیک اسید و سدیم هیدروکسید در آب حل میگردند و پرمنگنانت پتاسیم را به آنها آرام آرام اضافه می کنند.درجه حرارت این محلول را در 40 درجه سانتیگراد نگه می دارند. در نهایت مقداری بی سولفیت سدیم به محلول نهایی اضافه می کنیم تا رنگ بری کند و مواد را بی رنگ سازد. و اما در مرحله ی پایانی باید ماده ی نهایی به دست آمده را با اضافه نمودن هیدروکلریک اسید کمی اسیدی کنیم و سپس آن را فیلتر تا ناخالصی ها جدا گردند و سدیم ساخارین خالص بدست آید و مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان سخن پایانی باید گفت : سدیم ساخارین در حال حاضر کم کالری ترین و کم ضرر ترین شیرین کننده ی صعنتی می باشد.استفاده آن در تولید نوشابه، آدامس های بدون قند، مواد غذایی رژیمی مناسب افراد دیابتی ، دسرها ، کیک  و شیرینی ها بسیار مقرون به صرفه و مناسب است. کمتر ماده ی صنعتی را می توان یافت که علاوه بر صنایع غذایی در صنایع دیگر همچون کشاورزی، دارویی و آبکاری مورد استفاده قرار گیرد که خوشبختانه سدیم ساخارین سهل الوصول ترین ماده ایست که می توان از ان در صنایع گوناگون استفاده نمود.