سوربات پتاسیم

آنالیز محصول

سوربات پتاسیم یا پتاسیم سوربات ترکیبی ست که هم به صورت طبیعی و هم به صورت شیمیایی یافت می شود. گرچه حدود 100 سال بیشتر از تولید شیمیایی این ماده نمی گذرد اما ابتدا این نمک(ماده) که البته اصلا مزه و بو خاصی ندارد، در دهه ی  1850 در کوه های آمریکا از خاکستر توت های کوهستانی به دست آمد؛ و پس از آن دانشمندان توانستند از طریق فرمول شیمیایی C6H7KO2  به این ماده دست پیدا کنند. شکل ظاهری این ماده به صورت کریستال های سفید و یا بی رنگ می باشد؛ لازم است بدانید که سوربات پتاسیم یکی از مشتقات اسید اسکوربیک است که به طور طبیعی در انواع توت ها یافت می شود.

حتما باید توجه داشت که سوربات پتاسیم تهیه شده جهت استفاده در صنایع غذایی عاری از هرگونه ناخالصی هایی مانند سرب ، آرسنیک و جیوه باشد؛ چرا که وجود اینگونه افزودنی ها سبب ایجاد آلودگی های غذایی در مواد غذایی می کردد.

خوشبختانه سوربات پتاسیم قابل اشتعال و انفجار نیست و این می تواند یک حسن برای انبارها و مخازن نگهداری سوربات پتاسیم باشد.

و اما خواص این ماده ی نمک مانند

سوربات پتاسیم یا  E202  خاصیت ضد کپک دارد اما امروزه بیشتر از این ترکیب برای افزایش عمر مواد غذایی استفاده می شود و این نکته محبوبیت سوربات پتاسیم را بیشتر کرده است که در عین حال که نگهدارنده مواد غذایی ست خاصیت ضد قارچ و کپک نیز دارد. در صنعت تولید لوازم آرایشی نیز از سوربات پتاسیم به عنوان ماده ای آنتی باکتریال و آنتی ویروس استفاده می کنند.

خوشبختانه تحقیقات نشان داده است که استفاده از سوربات پتاسیم برروی بدن انسان هیچ اثر منفی نخواهد داشت، اما مانند هر ماده شیمیایی دیگر استفاده از سوربات پتاسیم دارای حد مجاز است و استفاده بیش از حد ازاین ماده می تواند منجر به تحریک شدن پوست و چشم ها و یا آلوده سازی دی ان ای گردد. البته تحقیقات نشان داده است که حدود یک درصد مردم جهان به سوربات پتاسیم حساسیت دارند.

سازمان های نظارت بر تولید مواد غذایی مانند اف دی ای و سازمان بین المللی ایمنی مواد غذایی اعلام کرده اند که سوربات پتاسیم به هیچ عنوان خطری برای مصرف در مواد غذایی به مقدار مورد تایید این سازمان ها ندارد. روند دفع این ماده غذایی در بدن به صورت آب و دی اکسید کربن خواهد بود و از همین بابت می توان بی خطر بودن سوربات پتاسیم برای بدن را تایید نمود.

حداکثر مقدار مجاز استفاده از سوربات پتاسیم برای یک انسان در حالت عادی حدود 25 میلی گرم است.

البته باز هم باید بر این موضوع تاکید می کنیم که حدود یک درصد مردم جهان به مصرف سوربات پتاسیم آلرژی دارند و شایع ترین حساسیت های گزارش شده حساسیت پوستی در اثر استفاده از مواد آرایشی حاوی این ماده است.

کاربردهای سوربات پتاسیم

همان طور که پیشتر گفتیم سوربات پتاسیم خاصیت ضد باکتریایی و البته نگهدارندگی دارد که همین موضوع باعث میشود بسیاری از صنایع نظیر صنایع غذایی، لوازم آرایشی و بهداشتی، تولیدات رزین و لاستیک ، محصولات کشاورزی و … از سوربات پتاسیم در روند تولید خود استفاده نمایند.

صنایع غذایی

استفاده از سوربات پتاسیم در موادغذایی به منظور مهار میکروب و انزیم، جلوگیری از ایجاد قارچ و کپک و نگهدارنده بسیار شایع است. با استفاده از سوربات پتاسیم به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی بو، طعم و مزه و ظاهر ماده غذایی برای مدت بسیار طولانی تری حفظ می گردد و از نکات مهم درباره سوربات پتاسیم در مواد غذایی این است که در دمای اتاق فعالیت نگهدارندگی این ماده هیچ تغییری نمیکند.

از سوربات پتاسیم برای نگهداری موادی همچون گوشت ( انواع گوشت ماهی ، مرغ و گوشت قرمز) سبزیجات ( سبزیجات با بافت نرم یا سخت تر) و میوه ها استفاده می شود.

در رستوران ها نیز استفاده از سوربات پتاسیم بسیار شایع است، یک مثال رایج که اکثریت مردم از آن باخبرند رستوران های پرآوازه ی مک دونالد می باشد. در این رستوران ها سیروپ ها و میلک شیک ها و شراب هایش از سوربات پتاسیم به عنوان تثبیت کننده ی بافت نوشیدنی ها استفاده می کند. در واقع با استفاده از سوربات پتاسیم دو سود بزرگ نصیب مک دونالد می شود : اول اینکه وقتی نوشیدنی هایی مانند شراب تخمیر شد می تواند از تخمیر بیشتر و مجدد آنها جلوگیری کند و در نوشیدنی هایی مانند میلک شیک و سیروپ بافتی همگن ایجاد نماید؛ و خوشبختانه همانطور که پیشتر گفتیم استفاده از سوربات پتاسیم هیچ گونه تهدیدی برای سلامتی به حساب نمی آید.

صنایع دارویی

نگهدارندگی جزو خاصیت های با اهمیتی ست که باعث میشود در صنایع داروسازی نیز از سوربات پتاسیم استفاده گردد.

همان طور که در بخش صنایع غذایی توصیح دادیم از سوربات پتاسیم برای نگهدارندگی نوشیدنی ها و ایجاد بافت همگن در شربت ها استفاده می گردد.

صنایع خوراک دام و طیور

به دلیل آنکه معمولا خورک دام و طیور در میزان بسیار زیادی تهیه می گردد از سوربات پتاسیم جهت افزایش عمر این محصولات استفاده می گردد.

در بخش کشاوری از سوربات پتاسیم به جهت مهار آفت ها و رشد قارچ ها می توان بسیار بهره مند گردید.سم های آفت کش حاوی سوربات پتاسیم و اسید اسکوربیک به هیچ عنوان به بافت گیاه و میوه آسیبی  وارد نمی کند و از همین رو سوربات پتاسیم در صنایع تولید سم های کشاورزی بسیار محبوب است.

محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت از پوست

به طور کلی استفاده از سوربات پتاسیم در تولید محصولات آرایشی بسیار شایع است؛ چرا که این محصول خاصیت ضد باکتریایی دارد و میکروارگانیسم ها را می کشد و مانع از رشد و تکثر میکروب و باکتری های مضر در محصولات آرایشی می گردد.علاوه بر این ها استفاده از سوربات پتاسیم در محصولات آرایشی سبب افزایش عمر محصولات و البته جلوگیری از فساد این محصوات می گردد.