شاید بارها در فروشگاه های مختلف چشمتان به نام پنیر لاکتیکی خورده باشد یا شاید در زمان بیماری های معده یا برخی التهابات روده ای دکتر از شما خواسته باشد که از ماست یا لبنیات لاکتیکی یا پروبیوتیک استفاده نمایید.
در اینجا به شما خواهیم گفت که پنیر لاکتیکی و همچنین محصولات لاکتیکی یا پروبیوتیک چه مفهومی دارند و نقش اسید لاکتیک در تهیه و تولید این محصولات ارزشمند چه می باشد.
پنیر لاکتیکی چیست؟
پنیر لاکتیکی یکی از قدیمی ترین و ساده ترین انواع پنیر است و می توان آن را از شیر گاو یا بز تهیه کرد. به عنوان یکی از همه کاره ترین انواع پنیر نرم، می توان از آن به عنوان پنیر صبحانه یا به عنوان ماده تشکیل دهنده دسر استفاده نمود. این پنیر به راحتی درست می شود و برای افراد مبتدی که قصد تهیه پنیر دارند، بسیار مناسب است.
در فرایند تهیه پنیر لاکتیکی، لاکتوز به اسید لاکتیک تبدیل می شود. آنزیم ها و باکتری ها علاوه بر توانایی در تولید ماست امکان ایجاد پنیر را نیز دارند، به چنین پنیری پنیر لاکتیکی می گویند.
پنیر لاکتیکی با پنیرهای معمولی فرق میکند، زیرا اساساً بر فعالیت باکتریهایی که لاکتوز را به اسید لاکتیک تبدیل میکنند و باعث میشود پروتئینها به هم بچسبند و در نتیجه کشک ایجاد کنند، متکی هستند. همچنین بافت و شکل پنیر لاکتیکی که نوعی پنیر تازه می باشد، اسفنجی و تقریبا سخت می باشد.
انعقاد شیر برای یک پنیر لاکتیکی در 16 تا 24 ساعت و در سطح اسیدی بسیار بالاتر (4.8-5.0 pH) بسیار بیشتر طول می کشد، اما برای پنیر مایه معمولی فقط 10-30 دقیقه زمان نیاز دارد.
پنیر لاکتیکی معمولاً پنیرهای بسیار تازه و با رطوبت بالا با طعم اسید لاکتیک هستند، شیر بز (Chevre) یک نمونه کلاسیک از این پنیر است.
بیشترین کاربردهای پنیر لاکتیکی
1. به جای ریکوتا در لازانیا
2. به جای موزارلا روی پیتزا
3. روی شیرینی یا نان تست
4. به جای پنیر خامه ای در چیزکیک
7. در رول آپ سبزیجات
8. بر روی سالادها
9. مخلوط با سالاد سیب زمینی یا سالاد تخم مرغ
10. روی همبرگرها
آیا پنیر موزارلا اسید لاکتیک دارد؟
با توجه به کاربرد گسترده پنیر موزارلا و قرار گرفتن آن در قفسه بسیاری از هایپرمارکت ها و فروشگاه ها، نیاز است که این پنیر حداقل دارای 30 روز زمان ماندگاری و یا بیشتر باشد.
استفاده از اسید لاکتیک در پنیر موزارلا موجب می شود که نه تنها ماندگاری این پنیر بسیار طولانی گردد، بلکه طعم و بافتی دلپذیر و یکنواخت به آن ببخشد.
خواص پنیر لاکتیکی
پنیر لاکتیکی سرشار از کلسیم، فسفر و پروتئین می باشد. با توجه به اینکه جهت تخمیر شیر از باکتری های لاکتیکی استفاده می شود، این پنیر حاوی مواد معدنی بسیار مهم و همچنین ویتامین های سری A می باشد.
یکی از کاربردهای مهم و گسترده پنیر لاکتیکی استفاده از آن برای لاغری و کاهش وزن می باشد. پس اگر قصد کاهش وزن اصولی را دارید، حتما استفاده از این پنیر را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
همچنین مصرف پنیر لاکتیکی یا پنیرها و ماست های پروبیوتیک برای کسانی که دچار مشکلاتی در معده یا التهابات روده می باشند، بسیار مفید و کاربردی است.
محصولات پروبیوتیک چه محصولاتی هستند؟
لاکتوباسیل ها و همچنین زیریخش های زیادی از باکتری های اسید لاکتیک، تاثیرات بسیار خوب و موثری بر روی دستگاه گوارشی دارند. محصولات و مواد غذایی که از طریق این باکتری ها تولید می شوند را محصولات پروبیوتیک می نامند.
مقدار استاندارد اسید لاکتیک در پنیر لاکتیکی
وجود اسید لاکتیک در پنیر به دلیل تخمیر لاکتوز در طی بلوغ پنیر طبیعی است. اسید لاکتیک استاندارد بکار گرفته شده در پنیر لاکتیکی توسط بسیاری از محققان بین 1.5 تا 2.0 درصد اعلام شده است (Blake et al., 2005; Macedo and Malcata, 1997).
ایمنی مصرف پنیرهای لاکتیکی
از آنجایی که در فرایند تهیه پنیرهای لاکتیکی از هیچ گونه چربی گیاهی وهمچنین مواد افزودنی استفاده نمی شود، لذا اگر به دنبال یک ماده غذایی سالم هستید، حتما این پنیر را در دستور غذایی خود قرار دهید.
البته یک نکته مهم را در نظر داشته باشید که گاهی اتفاق می افتد که بسته بندی پنیر مقداری باد کند. در اینگونه موارد نگران باشید و این به معنای فاسد شدن پنیر نیست، چرا که این اتفاق معمولا به خاطر قرار گرفتن آن در شرایط دمایی نامناسب است که در این دما باکتری های موجود در پنیر چنین حالتی را ایجاد می کنند.
خرید و فروش اسید لاکتیک
جهت خرید اسید لاکتیک و همچنین اطلاع از قیمت اسید لاکتیک با ما از طریق صفحه تماس با ما در ارتباط باشید.